Străinii, Helloween-ul și Castelul Contelui Dracula

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Și în județul Bistrița-Năsăud, străinii sărbătoresc în fiecare an această sărbătoare, la castelul contelui Dracula din Pasul Tihuța. Aici aceștia se costumează care mai de care mai straniu și petrec noaptea cu delicii concepute special pentru eveniment, dar și cu spectacol și foc de tabără.

„Am conceput un program care redă într-o manieră contemporană legenda contelui Dracula. Începem cu visul lui Dracula, spectacol de teatru draculist jucat de actori profesioniști… aceasta este și piesa de rezistență a evenimentului.  Ca în fiecare an avem un grup de turiști americani, sunt cei mai pasionați de mitul contelui Dracula, dar avem turiști și din Suedia, Germania, Spania, Italia”, a precizat Ana Maria Musca, directorul hotelului Castel Dracula pentru un post tv.

(0)

Leave a Reply