tractor

Subvenția la motorină se dă cu picătura

Banii pentru subvenția la motorină pentru al 4-lea trimestru din 2015 intră în conturile beneficiarilor în această săptămână.

Dintre cei 10.800 de fermieri eligibili la nivel național doar 83 sunt beneficiari din Bistrița-Năsăud. Este vorba în principal de fermele mari care lucrează suprafețe de sute de hectare de teren.
În total fermele bistrițene au solicitat subvenții pentru 141 000 de litri de motorină, în valoare totală de 255 de mii de lei. Valoarea accizei a fost de 1,7975 lei /litru pentru anul 2015, iar pentru anul 2016 rămâne identică, potrivit surselor APIA. Ajutorul de stat la motorină folosită în agricultură se acordă sub forma rambursării diferenței dintre acciza standard și acciza redusă.
Chiar dacă primesc subvenția pentru trimestrul 4 fermierii așteaptă restanțele pentru semestrul 3, în jur de 49 % din ce-ar fi trebuit să încaseze.

Pentru aceste restanțe însă este nevoie de o nouă Hotărâre de Guvern în care să se precizeze că restanțele la plata subvenției la motorină, se pot achita și din bugetul anului următor celui de cerere. În total bitrițenii mai au de recuperate în jur de 16000 de lei din restanțele semestrului 3.

(7)

Leave a Reply