APIA

Subvenții pentru fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început în 6 iunie, plata pentru acciza la motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul I 2016. În plus, o nouă veste bună. 13 nu este o zi cu ghinion pentru fermierii bistrițenii. Aceștia vor primi plățile pentru producția animală.

Achim Irimescu le promite agricultorilor că, în această săptămână care tocmai începe, va fi demarată plata subvențiilor pe zootehnie.

„În altă ordine de idei, la cei care primesc fonduri pentru animale vestea bună este că vor fi sume foarte mari. De exemplu, o să depășească 1.000 euro vaca de carne, o să depășească 800 de euro la vaca de lapte. Subvenția totală la ovine, este vorba de 10 euro pe cap de oaie” , a declarat ministrul de resort.

Pentru vacile de lapte, Comisia Europeană a aprobat un buget de 75 de milioane de euro, iar la bovinele de carne 10,5 milioane de euro. Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru campania 2015, 190.000 de fermieri români au solicitat subvenţii pentru bovine, caprine şi ovine. Guvernul României a aprobat pe 27 mai 2016 bugetele pe fiecare schemă de plată. La sprijinul cuplat la vaci de lapte, suma alocată este ușor mai mare decât bugetul anunțat de Comisia Europeană. Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.

Vorbim despre 113,35 milioane euro pentru sprijinul cuplat (SCTZ), 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte; 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine; 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase și metișii acestora; 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte și 27.000 euro pentru specia viermi de mătase.

Plățile pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.

(8)

Leave a Reply