cretu

Târg și bal de Dragobete

Ar trebui să ne aminitm că a spune „te iubesc” e doar începutul. Trebuie să o spunem, trebuie să o credem și, cel mai important, trebuie să ne arătăm iubirea constant.

De ce vorbim despre iubire?

Pentru că există și la noi o sărbătoare păstrată din străbuni, sărbătoarea dragostei  sau Dragobetele.

Dragobetele este un obicei românesc care marchează începutul primăverii.

În mediul rural, Dragobetele se sărbătorea prin logodne simbolice şi prin jocuri de iubire. În mediul urban aceste tradiţii sunt inexistente, Dragobetele fiind umbrit de Valentine’s Day, o sărbătoare de împrumut occidental.
Sărbătoarea dragostei sau ziua îndrăgostiţilor la români era văzută ca fiind una de bun augur, deoarece se credea că aduce gospodarilor un an mai îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate.
Modul de a sărbători Dragobetele este diferit de la o regiune a ţării la alta: petreceri în aer liber, dansuri, jocuri, discuţii în jurul focului, săruturi, logodne simbolice etc.

Potrivit primarului Ovidiu Crețu, va exista un târg de meșteri populari și Balul Dragobetelui.

„În 24 de la ora 13 vom avea deschiderea, va fi un târg de meșteri populari în căsuțele care le-am lăsat intenționat.Și va fi un târg de mărțișoare în tort. Mărțișoare făcute de cine vrea să facă, în general, elevii de la Arte Plastice și alții. Sigur că vor veni și cei care sunt antreprenori și vor vinde mărțișoare. Dacă vremea va fi frumoasă, dar prognoza este urâtă, vom face pe pietonal dacă nu vom face în cort, în Teatrul de Vară se vot ține toate activitățile legate de Dragobete, aceasta în 23, iar vineri vom avea  seara, Balul Dragobetelui, la Infoel. Participarea este a școlilor, în primul rând de Dragobete și vom avea pictura pe față-„Colorează Dragobete”. În această manifestare este foarte implicat Consiliul Local al Tinerilor. Vă reamintesc că în urmă cu 6 ani am discutat cu ei”mergem pe Valentine’s Day sau pe Dragobete?” Și au hotărât Dragobete și s-au implicat foarte mult”, a precizat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.

(5)

Leave a Reply