TARICEANU

Tăriceanu: „Vremurile sunt din nou critice”

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a adresat electoratului din Transilvania o scrisoare deschisă.

„Stimați concetățeni,
În istoria electorală a României, atât în cea interbelică, cât şi în cea postcomunistă, cetăţenii din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş s-au dovedit a fi cei mai exigenţi alegători. În celelalte părţi ale ţării, reţelele electorale ale partidelor au funcţionat adesea ca reţele de patronaj, iar guvernele, oricare ar fi fost acestea, se bucurau de o „zestre” electorală consistentă, adică izbuteau să ia în captivitate procente largi de votanţi, obţinând majorităţi comode. În vestul ţării însă, alegătorii au dovedit mereu independenţă de gândire, ca şi capacitatea de a face alegeri personale, neinfluenţate de propaganda guvernamentală sau de ideologiile dominante. Dacă, dincolo de munţi, voturile se culeg de regulă cu miile prin tehnici de mobilizare, la apus de Carpaţi fiecare vot în parte trebuie câştigat cu argumente.

Cea mai bună dovadă a acestei diferenţe de comportament electoral o constituie alegerile de la 20 mai 1990. Partidul Naţional Liberal renăscut, ce mergea pe atunci împotriva curentului şi pronunţa cu maximă claritate valorile democraţiei, a obţinut cele mai solide rezultate în Banat, în Crişana, în Sătmar, în Maramureş, în tot Ardealul. Cetăţenii de aici s-au dovedit mai imuni la apelul fesenist pentru consens, uniformitate şi conformism. Nu s-au lăsat seduşi de noua putere de la Bucureşti, înclinată să suprime prin violenţă orice manifestare de pluralism autentic şi de spirit critic.

După mai bine de un sfert de veac, pare că ne-am întors în acelaşi punct. La Bucureşti, succesorii FSN-ului dau din nou tonul vieţii politice.

Astăzi, rolul pe care PNL l-a jucat după căderea comunismului este îndeplinit de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, de ALDE, partid ce stăruie să continue tradiţia istorică a naţional-liberalismului românesc şi să promoveze valorile liberalismului şi democraţiei, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, independenţa lor de gândire, autonomia lor personală, prosperitatea lor economică. Vremurile sunt din nou critice. Încă o dată, uniformitatea gândirii, chiar dacă se prezintă azi în două variante, încearcă să cuprindă ţara şi să elimine orice formă de discernământ personal şi orice opoziţie politică. Este timpul ca Ardealul, Banatul, Maramureşul şi Crişana să spună încă o dată NU letargiei electorale ce s-a înstăpânit în ţară şi să voteze din nou împotriva curentului. Să aleagă din nou democraţia liberală, să-şi dea votul pluralismului, să voteze Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. ALDE are astăzi ponderea pe care vechiul PNL o avea în 1990. Ca şi PNL în 1990, ALDE este în 2016 garanţia că democraţia liberală, constituţionalismul şi statul de drept organizat în jurul libertăţilor individuale mai au un viitor în România”, menționează Călin Popescu-Tăriceanu.

(2)

Leave a Reply