USERIU

Tibi Ușeriu întâmpinat de bistrițeni

Tibi Ușeriu, câștigătorul ultramaratonului desfășurat la Cercul Polar, s-a reîntors acasă. Pe aeroprtul din Cluj-Napoca a fost întâmpinat cu aplauze la scenă deschisă, iar la Bistrița a fost așteptat cu pâine, sare și tradiționala țuică de prune. Cel mai greu maraton din lume a început vineri, 11 martie, ora 9.30 şi s-a încheiat pe 19 martie. Competiția s presupus alergarea a 566 de km la Cercul Polar în condiții meteo dificile. Temperaturile scad până la -50 de grade Celsius, iar vântul bate până la 200 de km/h. Din 2007, când a avut loc prima cursă, doar 20 din aproximativ 200 de participanți au reușit să termine cursa.

„Vremea a fost ceva incredibil, nu am crezut că există friguri de atâtea feluri. Pericol de rătăcire era foarte mic. Eu m-am gândit inițial, din câte am citit că organizarea o să fie mai cu semnul întrebării, dar a fost o organizare impecabilă. Cred cp nu treceau mai mult de 20 de ore și o mașină cu un medic venea să ne întrebe de sănătate. Noi credeam că o să fim acolo părăsiți la un moment dat, dar noi mergeam acolo pe un drum foriestier, după care se continua pe un drum de gheață, după care se ajungea la Oceanul Arctic. Nu s-a pierdut nimeni, deci șansele să ne pierdem noi erau foarte mici.
E foarte greu acolo să reziști. Din cauza vântului, se intensifica foarte mult frigul pe care îl simțeai, umiditatea era undeva aproape de 100%. Era ceva incredibil. Am plecat de la start și am ajuns cu gheață peste tot din cauza umidității. Nu mă consider super-erou, atâta tot că îmi place să ies din confort. Nu cred că nu a fost cineva să înghețe de acolo” a precizat Tibi Ușeriu.

Întrebat dacă a fost tentat să renunțe a precizat că nu renunță niciodată.

„Nu m-am gândit niciodată să renunț, deși ar fi trebuit să o fac de multe ori în cursa aceasta. Am ajuns la limita mea.Am avut în jur de 40 de kg pe care a trebuit să le trag după mine. Mulți m-au criticat, că ce maraton a fost acela de 2,6 medie cu tot cu somn, dar să mă ierte, o să fac mai bine data viitoare. Visul trebuie urmat. Eu nu recomand la nimeni să fugă la Cercul Arctic sau la oricare cerc care mai există, dar eu le recomand să își urmeze visul și să nu se lase niciodată”, a adăugat Ușeriu.

Întrebat dacă va repeta experiența, acesta a declarat că nu se știe, posibil să trebuiască să își apere titlul. El a adăugat că recordul este deținut de o femeie.

„Recordul este deținut de o englezoaică, pe același traseu și în condiții mult mai vitrege. În anul respectiv s-au atins 78 grade”, a mai precizat Ușeriu.

În 2015, Tiberiu a alergat 172 de kilometri, din Pasul Tihuța până în Cluj, fără oprire, iar de acolo încă 43 de kilometric în cadrul unui maraton. Consilierii județeni au votat în unanimitate ca sportivul care a câștigat zilele trecute ultramaratonul de la Cercul Polar să fie recompensat cu suma de 25 de mii de lei.

(10)

Leave a Reply