titieni

Titieni despre Bistrița: „Are toate premisele să devină notorie”

Candidatul PNL, la Primăria municipiului Bistrița, Adrian Titieni, a precizat că Bistrița trebuie să fie valorificată.

 

„Bistrița este, a fost și trebuie să fie un loc pe care cetățenii Bistriței, să îl valorizeze ca atare. Respectiv nu suntem un capăt de gară, suntem un burg cu istorie respirândă, suntem o cetate din cele 7 ale Transilvaniei, cea mai frumoasă spunea un istoric italian după ce Clujul era calificat drept cel mai populat, și Sibiul, cred cel mai mercantil. Datoria noastră e să repunem prin eforturi conjugate, începând de la schimabrea mentalității, Bistrița , în lumina ei proprie”, a precizat Titieni, în cadrul unei emisiuni.

De asemenea, acesta a vorbit despre modul în care Bistrița ar putea deveni notorie.

„Dezvolatarea infrastructurii naționale și implicit internaționale ar fi o facilitate de a ajunge în Bistrița. Altă modalitate este ca Bistrița să devină notorie. Are toate premizele să devină notorie, pentru că te duci în locul valoros pe jos, urcând muntele sacrificând din timpul tău și energia ta , să ajungi acolo. Cu alte cuvinte e o piedică infrastructura, dar dacă Bistrița se legitimează ca un pol  de orice fel de factură am discuta, de la industrie până la cultură, lumea va veni la Bistrița.  El este un oraș turistic și de fapt nu este un oraș turistic. Are toate prerogativele să fie un oraș turistic cu câteva lucruri pe care cu toții le știm , dar nu le exploatăm. Și asta după părerea mea e vinovăție la purtător. Ai valoare, ai diamant, ai aur, care poate nu e suficient de mult șlefuit, nu știe foarte multă lume despre ceea ce ai și aicea intervine o datorie civică, cetățenească. Să folosim acest lucru în ideea să nu plece tinerii sau să plece cât mai puțin, și dacă pleacă să aibă unde să se întoarcă. Pe o abordare după piramida lui Maslow, nevoile omenești sunt cele pe care le știm și nu neapărat trebuie să le conceptualizăm. Domnia sa a făcut această piramidă și știm că nevoile de bază trebuie într-un fel sau altul acoperite, ori probabil că ideea de credință a edililor, pentru că nu e vorba de o singură persoană și aicea e un viciu profund de abordare. Cred că dacă rămânem în paradigma primarului, omului salvator care dacă gândește bine și corect în relație cu cetățenii, duce lucrurile într-o direcție, dacă nu… nu , e vorba de o echipă. Și acum din punct de vedere administrativ vorbim de un primar și un Consiliu Local. Deciziile se iau împreună. Consiliul Local este emanația cetățenilor, a formațiunilor politice care într-un fel sau altul pot raționa la aborda dezvoltarea orașului respectiv. Primarul de asemenea, trebuie să aibă echipa lui de specialiști pentru că mai multe minți fac mai mult decât una singură. Nimeni nu s-a născut învățat. Sunt domenii de expertiză, momentul pe care îl traversăm acuma, califică oameni la un tip de expertiză particulară pe care nu poate acoperi nimeni. Cineva poate avea viziune, bun simț, înțelegere, dar modalitatea practică de punere în ecuație, aparține oamenilor cu care primarul trebuie să se înconjoare.

Sunt exemple în țara românească. De exemplu tot ce înseamnă infrastructură rutieră, la Brașov s-a dezvoltat într-un mod aparent atipic, dar în același timp normal. E o experiență necontaminantă. Paradoxal niciunul dintre orașele țării nu a împrumutat acel lucru pe care un primar ajutat de niște consilieri, ajutat de niște specialiști la implementat și funcționează. Toată lumea e uimită cât de interesantă e această infrastructură rutieră în Brașov, necreeând-o de la zero. Ci pur și simplu luând ceea ce a fost vechi, înțelegând nevoile momentului, și transformând sub semnul unei vieți normale într-o cvasi-metropolă”, a mai adăugat Titieni.

(13)

Leave a Reply