INSTRUTATUL BOULUI

Tradiție de sute de ani

În a doua zi de Rusalii, în mai multe sate din județ se înstruțează un bou. Obiceiul este încă viu și la Căian. Fetele și feciorii din localitate îmbrăcați în costume populare, însoțiți de draci au traversat satul cu animalul care a purtat între coarne o cunună de flori.

Obiceiul se practică an de an în Tăure, Chintelnic, Şieu Cristur, Figa, Căianul Mic sau Căianul Mare.
În ultimii ani în unele locuri s-a renunţat la obicei. Printre localităţile unde obiceiul se mai tine şi astăzi se numără Căianul Mic, Căianul Mare sau Figa.
Înstrutațul boului adună întreaga suflare a satelor bistriţene, acesta având loc imediat după ce se termină slujba religioasă.
Tinerii colorați pe față și îmbrăcați în diferite costumații, dar și călăreții – toți cunoscuți ca draci, pleacă pe jos până în capatul satului unde așteaptă ca localnicii să iasă de la biserică.
Dimineaţa în a doua zi de Rusalii, fetele cu băieţii se adună pe câmp unde fac o cunună din flori pe care o amplasează pe boul pe care îl vor duce prin sat la casa celui mai gospodar localnic.
Când totul e pregătit, alaiul porneşte pe jos prin sat și se îndreaptă apoi spre casa celui mai bun gospodar.
Este foarte important este ca tinerii să aşeze cununa de flori pe acoperişul casei.
În zilele noastre, aria de răspândire a obiceiului s-a redus foarte mult datorită modernizării lumii rurale, păstrându-şi continuitatea doar în câteva sate de pe văile Someşului şi Ţibleşului.
Ceremonialul se va organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului.
Împănatul boului“ sau „Înstruţatul boului“ este un obicei străvechi practicat în câteva sate din Transilvania de Rusalii.

sursa foto. fb

(4)

Leave a Reply