astroclub quasar

Tranzitul Planetei Mercur

Astăzi, 9 mai planeta Mercur se află în conjuncție inferioară cu Soarele, adică se află între noi și Soare. Fenomenul poate fi observat și în Bistrița-Năsăud.

„Membrii Asociației Astroclubul Quasar vă invită, Luni, 09.05.2016, începând cu ora 14:00, în Municipiul Bistrița, Str. Liviu Rebreanu (Pietonal) pentru a admira împreună Tranzitul Planetei Mercur peste discul solar, prin două telescoape astronomice”, notează pe pagina de socializareAsociația Astroclub Quasar.

Asociaţia Astroclubul Quasar a făcut o invitație similară în martie 2015, atunci când toți cei interesați au putut urmări prin telescoape o eclipsă parțială de Soare.
Din punct de vedere vizual, Mercur va da impresia că ronțăie o margine a Soarelui, apoi îl va traversa încet. Fenomenul, care va dura șapte ore și jumătate, este rar fiindcă intervine doar în condițiile unei alinieri aproape perfecte între Soare, Mercur și Pământ. Destul de puțin explorată, misterioasa planetă Mercur este cea mai apropiată de Soare, aflându-se la o distanță medie de 58 de milioane de kilometri de astru. Mică, are un diametru de numai 4.780 de kilometri și face înconjurul Soarelui în 88 de zile, trecând o dată la 116 zile între Pământ și steaua sistemului nostru. Trecerile lui Mercur prin fața Soarelui sunt rare, 13 sau 14 într-un secol.

(5)

Leave a Reply