jandarmi

Turiști atenție la condițiile meteo!

Jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fîntînele patrulează preventiv pe traseele frecventate de turişti şi localnici, mai ales că pe tot parcursul zilei de 11 februarie a nins, iar traseele turistice sunt greu accesibile.
În scopul evitării unor accidente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, Jandarmeria Montană recomandă turiștilor ca înainte de a plecarea pe traseu să verifice care e starea acestuia, dacă e marcat, dacă prezintă porţiuni periculoase, prognoza meteo, sau starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.

De asemenea e necesar echipamentul adecvat anotimpului, nu se pleacă singur în traseu , se folosesc doar traseele marcate, se evită scurtăturile, dacă condițiile meteo devin nefavorabile e recomandată retragerea la cea mai arpopriată cabană. Nu se consumă alcool deoarece acestea diminuează capacitatea de efort, iar în caz de urgență se solicită ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:

– datele de identificare ale persoanei care anunţă;
– ce s-a întâmplat;
– câte persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate în dificultate;
– când s-a produs accidentul.

(14)

Leave a Reply