harta-lui-piri-reis-si-enigmele-sale

Urme ale unei civilizații în calota glaciară!

NASA a lansat acum câteva luni, un program numit Ice Bridge, de mare amploare, care a avut drept scop cercetarea calotei glaciare.

Operațiunea a avut loc în Antarctica și rezultatele au fost excepționale.

Sub calota glaciară, în Antarctica, la o adâncime de peste doi kilometri, au fost descoperite urme ale unei vechi civilizații. Au fost utilizate aparate de fotografiere cu sisteme sensibile la distanță. Se crede că o civilizație a fost înghițită de gheață, potrivit NASA.
Istoricul Christopher Adam, profesor la Universitatea Cambridge, face legătura cu harta lui Piri Reis descoperită în anul 1513.
Harta prezintă Antarctica fără să fie acoperită de gheață.
Profesorul a emis ipoteza că Antarctica nu a fost acoperită cu gheață din totdeauna. Cauza producerii calotei glaciare ar putea fi o inversare a polilor și o variație a axei de rotație a Pământului.
Antarctica are o suprafață de 14 milioane kilometrii pătrați. 98% din suprafața sa este acoperită cu gheață. Calota are o adâncime
medie de 1,6 kilometri. Aristotel susținea că Pământul este susținut de cei doi poli. Astronomul grec Ptolomeu era convins că cele două continente de la poli sunt locuite și au o vegetație abundentă.
După 20 de ani de cercetări, forări în calota glaciară, în zone unde temperatura ajunge la -100 de grade Celsius, specialiștii ruși au descoperit sub calota glaciară, la o adâncime de 4 kilometri, lacul Vostok.

Piri Reis, autorul hărții care avea să arunce lumea în consternare la secole după apariție, se naște în anul 1465 în orașul Gallipoli, din Turcia, într-o familie de marinari. Pe numele său real Piri Ibn Haji Mehmet, fiul lui Haji Mehmet păstrează tradiția familiei și, îndrumat de unchiul său, amiralul Kemal Reis, îmbrățișează cariera de “om al mării”. Este încă tânăr când devine căpitan de vas, în slujba sultanului.
Mai târziu, datorită rangului înalt în marina imperiului, poate accesa impresionanta bibliotecă a Constantinopolului, unde găsește numeroase documente, din care se inspiră pentru realizarea propriului manuscris de navigație. Tot atunci se folosește din hărți antice, unele datând chiar din secolul IV i.Hr.( Conform lui Piri, acestea includeau opt hărți ptolemaice făcute în vremea lui Alexandru Macedon, o hartă arabă a Indiei, patru hărți portugheze noi ale Sindh, Pakistan și o hartă a lui Christopher Columb a Indiilor de Vest.) – pentru a desena misterioasa hartă care va stârni mai târziu curiozitatea unei lumi întregi și va rămâne cunoscută drept “Harta lui Piri Reis”.

În 1547, Piri este ridicat la rangul de Reis (amiral) și numit comandant al flotei otomane din Oceanul Indian. Își găsește sfârșitul 7 ani mai târziu, în anul 1554, când refuză să-l susțină pe guvernatorul otoman Kuban Pasha, într-o nouă campanie militară. Este decapitat public, iar harta, oferită sultanului cu ani în urmă, rămâne în colecția acestuia și este dată uitării.

(16)

Leave a Reply