partidulverde

Verzii cheamă românii să se opună unei adevărate bombe radioactive

Verzii cheamă românii să se opună construirii unei adevărate bombe radioactive la 4 km de granița sudică.

„Joi, 21 iulie 2016, reprezentanți ai societății civile alături de Partidului Verde au participat la o întâlnire informativă cu Cristina PAȘCA-PALMER – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – pe tema construirii unei noi unități nucleare de 1200 MW, extinderea cu 30 de ani a duratei de viață a unităților 5 și 6 aflate la limita de funcționare la CNE Kozloduy și construirea unui depozit de deșeuri radioactive de medie și joasă activitate la Radiana, Kozloduy, situat la cca 4 km față de Dunăre”, informează PV BN.

Partidul Verde a reușit să faciliteze această întâlnire și să aducă pentru prima dată la aceeași masă reprezentanții cetățenilor și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Cu toate că subiectul discuțiilor implică teme vitale pentru sănătatea și securitatea oamenilor și mediului din sudul României, impactul construirii unui depozit de deșeuri radioactive a rămas cunoscut doar unui eșantion redus al populației țării noastre. De aceea, Partidul Verde își propune să depună toate eforturile pentru a aduce în prim-planul atenției publice naționale această problemă și să conceapă o campanie de conștientizare care să ofere unui număr cât mai mare de români informații despre impactul real al unui asemenea proiect.
În condițiile în care partea bulgară se hotărăște să demareze proiectul, considerăm că unica soluție pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România este să solicite corespondenților din statul vecin GARANȚII NELIMITATE.
Deținem date conform cărora Bulgaria solicită garanții de numai cca 50 milioane dolari companiilor implicate în realizarea unor proiecte nucleare pe teritoriul Bulgariei. Pentru comparație, am informat Ministrul Român al Mediului că Germania solicită garanții nelimitate și dorim ca la același nivel să fie tratați și cetățenii români (și evident bulgari).
În cazul unei catastrofe nucleare la Kozlodui și a avarierii unui megadepozit de deșeuri radioactive, amplasat pe cca 40 ha și la numai 4 km de Dunăre, costurile suportate de România (și nu numai!) ca stat posibil afectat, vor fi imense, pe lângă pierderea de vieți omenești și contaminarea, practic ireversibilă a mediului!

Au fost expuse Ministrului Mediului nemulțumirile cetățenilor asupra modului în care publicul din România a fost informat în perioada 2011-2015 despre aceste proiecte și asupra modului netransparent în care au fost organizate în România, dezbaterile oficiale cu reprezentanți ai autorităților bulgare, încălcând prevederile legii 86/2000 și pe cele ale convenției ESPOO.
Dna Ministru a fost informată despre deficiențe majore ale proiectelor, și despre încercarea oficialilor bulgari de a dezinforma publicul din România referitor la aceste noi obiective nucleare.

Ministrul Mediului din România a fost informat, în timpul audienței că experții români se opun construirii depozitului de deșeuri radioactive și pe motivul că o contrucție din beton, care ar urma să reziste peste 370 de ani, nu prezintă garanții de siguranță, având în vedere faptul că, de exemplu, sarcofagul din beton care a acoperit reactorul avariat al CNE de la Cernobîl a fost serios afectat după numai cca 30 ani și acum se înregistrează o contaminare crescută a mediului, impunându-se măsuri urgente de remediere a situației cu costuri imense la nivel european!
S-a precizat că aceleași puncte de vedere le-a prezentat și societatea civilă din Bulgaria pe baza consultărilor cu experți bulgari și acestea au fost luate în considerare la Curtea Supremă Administrativă a Bulgariei, dând câștig de cauză în instanță, pentru societatea civilă bulgară.

Recunoscând dreptul Bulgariei de a construi un depozit național de deșeuri radioactive, s-a solicitat ca, la nivelul autorităților centrale de mediu din România, să se intervină pentru schimbarea locației de la Radiana cu o locație în zona muntoasă a Bulgariei, mult mai stabilă și sigură, așa cum este în cazul depozitului de la El Cabril din Spania, prezentat în descrierea de proiect ca fiind cel mai sigur din lume și ales ca element de comparație de reprezentanții companiei bulgare.

În concluzie, reprezentanți societății civile și din mediul politic, care au în vedere probleme de protecția mediului și siguranța cetățenilor, își exprimă satisfacția pentru deschiderea și colaborarea Ministrului român, venind în sprijinul apărării dreptului cetățenilor la viață și la un mediu sigur și sănătos, conform Constituției României, pentru generația de astăzi și pentru cele viitoare.
Societatea civilă din România ca și cea din Bulgaria, consideră că în contextul geopolitic actual, profund instabil și marcat de atacuri teroriste imprevizibile și din ce în ce mai dificil de controlat și gestionat, România și Bulgaria trebuie să colaboreze pentru identificarea și dezvoltarea unor surse alternative de energie mult mai puțin costisitoare și riscante, în beneficiul ambelor popoare”, adaugă PV BN.

(21)

Leave a Reply