BANI

Vești bune pentru bistrițeni

Vești bune pentru bistrițenii care nu înregistrează venituri şi nu beneficiază de coasigurare.
Un act normative intrat de curând în vigoare îi scutește pe aceștia de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Bistrițenii care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară dar și cei care nu înregistrează venituri și nu beneficiază de coasigurare vor putea opta între plata lunară a contribuţiei sau doar în momentul la care au nevoie de serviciile medicale.
În ambele situaţii, însă, va fi nevoie de achitarea unei sume consistente la sistemul public de asigurări sociale de sănătate.
În situaţia în care vor alege prima variantă, cea a plăţii lunare, românii fără venituri vor achita contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive.
La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, rezultă o contribuţie lunară de 68,75 lei/lună, ceea ce înseamnă un total de 825 de lei într-un.
Scadența obligației de plată este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.
Cei ce vor opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate doar in momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public de sănătate, vor achita suma de 481,25 lei, adică echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie.
Aceasta este varianta cea mai puţin costisitoare.

(11)

Leave a Reply