parcarea subterană din Piața Eminescu

Vezi când are loc dezbaterea publică legată de parcarea din Eminescu

La data de 7 iunie, de la ora 16.00, are loc la sediul  Primăriei Bistriţa din Piaţa Centrală nr. 6, dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Parcare subterană Piaţa Mihai Eminescu”.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, până la data de 6 iunie.

„Realizarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului este necesar pentru identificarea celor mai bune soluții și pentru stabilirea tuturor măsurilor necesare pentru minimizarea impactului asupra mediului și a disconfortului creat populației”, a precizat APM BN.

Municipalitatea vrea să realizeze în Piața Mihai Eminescu, parcare subterană cu o suprafață interioară de 7.700 mp, pe un singur nivel, cu o capacitate de 243 de locuri de parcare (208 pentru autoturisme, 8 pentru microbuze, 27 pentru motociclete) și cu acces auto din str. Mihai Eminescu (în apropierea intersecțiilor cu Bd. Gării și Bd. Republicii), sistem de parcare cu plată (două bariere pe sensul de intrare și două bariere pe sensul de ieșire), cu afișaj electronic al locurilor disponibile și de ghidare către acestea, sistem de degivrare a rampelor de acces, sistem de supraveghere video, sistem de detecție și avertizare monoxid de carbon, sistem de ventilații și desfumare, pasaje pietonale subterane: unul care subtraversează strada Gării (26 m) și unul care subtraversează Bulevardul Republicii (34 m), acces pietonal la suprafață: două prin scări și lifturi și trei prin scări, amenajare exterioară cu spații verzi și spații pietonale, pe zone tematice centrate în jurul unei statui iluminate a poetului Mihai Eminescu, care se va realiza în urma unui concurs de soluții (Spațiul ”Luceafărul”). Poezii cunoscute ale acestuia vor putea fi citite pe panouri din lemn pirogravat. Va fi și un spațiu intitulat ”Cu mâine zilele-ți adaogi”, dedicat unor activități precum târguri, manifestări culturale, teatru, etc. În spațiul ”Glossă” vor fi pergole și 6 mese pentru jocuri, cu băncuțe, în spațiul ”Crăiasa din povești” va fi un foișor pentru manifestări culturale, în spațiul ”Și era ploaie cu senin” – 25 de jeturi de apă, în spațiul ”Copii eram noi amândoi” – loc de joacă, tobogane, leagăne, groapă cu nisip, în spațiul ”Floare albastră” – loc de relaxare, cu bănci și flori.

De asemenea, două puncte de informare, două ascensoare hidraulice parcare, două ascensoare hidraulice subtraversări, copertine acces pietonal, pătrate și în formă de L, spații verzi pe 6.793 mp din totalul de 9.274 mp. Plantări de tei, flori de sezon, trandafiri, arbuști tip buxus, sistem de supraveghere video, sistem audio (sistem de difuzoare în spațiul verde), sistem de irigații și 50 de bănci și 50 de coșuri de gunoi, spațiu pentru oprirea autocarelor, 12 stâlpi de iluminat arhitectural.

Conform proiectului, apa subterană existentă până la adâncimea de 14 m va fi evacuată prin pompare directă sau din puțuri concomitent cu excavarea pământului.

 

(11)

Leave a Reply