lazar comanesc

Vezi ce afirmații a făcut Lazăr Comănescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a apreciat precizat că România trebuie să „alerge puternic” până când ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE.

„Trebuie să spun că apreciez ce a făcut predecesorul meu, Bogdan Aurescu, în această privinţă, dar timpul fuge foarte tare şi mi-e teamă că trebuie să alergăm puternic în aceşti mai puţin de patru ani cât avem până acolo. Este extrem de importantă – şi aici, poate, timpul s-a scurs şi mai repede decât în alte privinţe – resursa umană care să asigure exercitarea preşedinţiei. Să nu uităm că, exceptând Consiliul Miniştrilor de Externe, unde, reuniunile sunt prezidate de înaltul reprezentant, toate celelalte consilii sectoriale – agricultură, economie, finanţe, justiţie, afaceri interne – vor fi prezidate de miniştri români. Mai departe, grupuri de lucru: COREPER 1, COREPER 2, diverse grupuri sectoriale, Consiliul special agricol. Sunt multe, sunt sute. Ele vor trebui prezidate, gestionate de români. A prezida asemenea formate, a ajuta la realizarea compromisurilor şi consensului în asemenea formate e un exerciţiu care presupune experienţă şi îndemânare cu totul deosebite”, a spus şeful diplomaţiei, miercuri seara, la Realitatea Tv.

Şeful diplomaţiei a atras, de asemenea, atenţia asupra pregătirii logistice, mai ales în localităţile din provincie, în vederea găzduirii unor reuniuni.

„Multe dintre reuniunile Consiliilor se realizează la Bruxelles, dar foarte multe, în deosebit cele informale, se organizează în ţara care deţine preşedinţia. Deci, va trebui să vedem: avem capacitatea, inclusiv logistică, administrativă: săli de reuniuni, cu tot ce înseamnă dotările lor. Capitala dispune de mai multe mijloace. Dar este o oportunitate extrem de bună ca ţara să fie cunoscută şi în profunzimea ei şi atunci trebuie să vedem: avem suficiente capacităţi pentru ca unele dintre reuniuni să le organizăm nu doar la Bucureşti. (…) De ce nu la Iaşi, Galaţi, Constanţa sau Cluj, Timişoara? Asta înseamnă foarte mult de lucru, pentru că nu se pot desfăşura oricum”, a mai afirmat ministrul Afacerilor Externe, conform Agerpres.

(3)

Leave a Reply