comert_MAGAZIN

Vezi ce amenzi a dat DSVSA BN

Amenzi în valoare totală de 28.000 de lei, acesta este bilanțul acțiunilor de control efectuate luna trecută de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor BN.

Inspectorii au descins în zonele de agreement și localitățile de interes turistic în sezonul estival.
Pentru că în cadrul celor peste 300 de controale au găsit nereguli, inspectorii de control au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale din care 1 avertisment și 21 de amenzi în valoare de aproape 30 de mii de lei.
Totodată, a fost dispusă reţinerea oficială şi dirijarea spre distrugere a cantităţii de 24,3 kg produse alimentare neconforme.
În paralel, s-au derulat și controale împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție. Acestea au vizat verificarea respectării normelor şi cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi combaterea ilegalităţilor privind comercializarea produselor alimentare.
Verificări s-au făcut și în unităţile de panificaţie-patiserie-cofetărie, de fabricare paste făinoase, prelucrare-conservare ciuperci, unităţi de îmbuteliere-ambalare, de fabricare băuturi alcoolice, alimentaţie publică, magazine alimentare, unităţi de vânzare produse congelate, supermarketuri, depozite en-gros, pieţe agroalimentare și nu numai.

În aceste cazuri s-a verificat respectarea cerinţelor legale privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare.
În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a contaminanţilor precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă. Acestea au fost transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
La capitolul nereguli mentionam comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor, nereguli privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite si eliberarea de documente sanitare veterinare de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în alte condiţii decât cele prevăzute în normele, instrucţiunile şi dispoziţiile în vigoare.
Pentru verificarea respectării cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor au fost efectuate 153 de inspecţii în exploataţii de animale, în urma cărora au fost aplicate 2 amenzi în valoare de 1900 lei si 1 avertisment.

(1)

Leave a Reply