inmatriculari 1

Vezi ce taxe au dispărut !

De astăzi, 1 februarie 2017, cetățenii nu mai trebuie să plătească anumite taxe necesare la eliberarea pașapoartelor, actelor de cetățenie și a altor acte civile, potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Persoanele fizice nu mai plătesc:
-taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități;
-taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia;
-taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;
-taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;
-taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;
-taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;
-taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.
Însă, eliberarea pașapoartelor nu se face în mod gratuit. Ceea ce se elimină, începând de azi, sunt taxa pentru serviciul public prestat (22 de lei) și tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar (100 de lei).

Printre cele mai importante taxe pe care le achitau până acum persoanele fizice şi care dispar de azi, se regăşeşte timbrul de mediu. Concret, actul normativ care reglementează taxa auto pentru autovehicule, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, a fost azi abrogat, măsură ce va conduce, potrivit iniţiatorilor legii, la „impulsionarea tranzacţiilor în domeniu şi reducerea timpului necesar achiziţionării unei maşini”.

Totodată, Legea nr. 1/2017 prevede eliminarea taxei pentru cazierul fiscal şi cel judiciar, documentele urmând a fi eliberate gratuit solicitanţilor.

De asemenea, persoanele fizice ce trebuie să anunţe pierderi de acte sau schimbări de nume o pot face gratuit, publicarea anunţurilor în acest sens în Monitorul Oficial făcându-se de-acum fără costuri .Au fost eliminate taxa pentru apostilarea şi supralegalizarea actelor oficiale şi taxa suplimentară pentru eliberarea paşapoartelor.

„Vă informăm că sistemul informatic de programare online pentru înmatriculări autovehicule este funcțional și invităm persoanele fizice și juridice să folosească această modalitate de programare.
Cei care nu au acces la internet se pot programa la Infochioșcul amplasat la parterul Instituției Prefectului, unde pot solicita ajutorul personalului din cadrul instituției”, informează Instituția Prefectului BN.

(4)

Leave a Reply