tuberculoza

Vezi cum stă BN la capitolul tuberculoză!

În 2015 la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost luate în evidență și au făcut tratament specific pentru tuberculoză peste 100 de persoane.

Numărul de îmbolnăviri înregistrate anul trecut este aproximativ egal cu cel din 2014.
De asemenea, 42 din cazurile declarate provin din mediul urban, iar 98 din mediul rural. Distribuția pe sexe arată o afectare în proporție mai mare a bărbaților-105, în comparație cu femeile, doar 35. Pentru depistarea cazurilor de tuberculoză au fost examinate 5117 persoane și s-au efectuat un număr de 163 de anchete epidemiologice. Pentru protecția persoanelor din focare s-a inițiat chimioprofilaxia la un număr de 162 de contacți.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cu evoluție cronică, care poate afecta toate organele corpului, cu precădere plămânii. În funcție de organul afectat mai există și tuberculoza oaselor și a articulațiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului urogenital, tuberculoza pielii, a ochilor, etc.
Dacă aceasta nu este depistată la timp și nu este tratată adecvat, poate duce la pierderea capacității de muncă, la invaliditate și în cele din urmă la deces. Tuberculoza se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate.

sursa foto: Jurnalul.ro

(7)

Leave a Reply