Victimele Holocaustului comemorate anual

Începând din 2004, Guvernul României a hotărât ca în data de 9 octombrie să comemorăm victimele Holocaustului.

Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud şi Primăria municipiului Bistriţa au organizat astfel, un ceremonial de comemorare a Zilei Holocaustului în România.
La Monumentul Deportaţilor ridicat în faţa Centrului Multicultural Sinagoga Bistriţa s-a păstrat un moment de reculegere faţă de suferinţele îndurate de milioanele de victime ale holocaustului şi au fost depuse coroane de flori.

Primarul, însoţit de viceprimarul Cristian Niculae, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, dar şi de alte oficialităţi au depus coroane la monumentul deportaţilor.

„Comemorăm 75 de ani de la primele deportări ale evreilor din Bucovina. Este cea mai neagră parte din istoria omenirii. Nu ai voie să iei viaţa unui om pentru niciun motiv (…). Nu avem voie să ascundem nimic, ci să spunem corect ce s-a întâmplat. Vinovaţii nu mai au ce plăti fiindcă nu mai există, dar în momemoria colectivă trebuie păstrat momentul şi amintirea Holocaustului pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a spus primarul municipiului Bistriţa Ovidiu Teodor Creţu.

Din Bistriţa-Năsăud, aproape 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Din cauza condiţiilor grele, 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Niciun supraviețuitor al lagărelor de concentrare nu mai este în viață.

(0)

Leave a Reply