church

VIDEO! Biserica Episcopaliană suspendată pentru 3 ani

Biserica Episcopaliană a fost suspendată pe o durată de 3 ani, în urma votului primaților Comuniunii Anglicane, din data de 14 ianuarie.

Jeffrey Walton, directorul de programe anglican din cadrul Institutului pentru Religie și Democrație, din Washington D.C., a declarat că suspendarea Bisericii Episcopaliene este importantă, însă aceasta nu reprezintă o schismă sau o separare definitivă, ci „spune că deciziile Bisericii Episcopaliene de-a lungul ultimilor 12 ani au dus la o distanțare și vor avea consecințe”.

„Potrivit doctrinei tradiționale a bisericii, în lumina învățăturilor Scripturii, căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie. (…) Astfel de acțiuni unilaterale în probleme de doctrină, în lipsa unei unități universale, este considerată de mulți o îndepărtare de interdependența și de responsabilitatea reciprocă presupusă de relația tuturor celor ce fac parte din Comuniunea Anglicană”, își motivează decizia primații Comuniunii Anglicane, prin intermediul unui comunicat oficial.

Comuniunea Anglicană este formată din 44 de biserici din toată lumea, reprezentând aproximativ 85 de milioane de creștini.

„Ne dorim să mergem împreună. Cu toate acestea, dată fiind seriozitatea acestor probleme, ne distanțăm în mod formal, cerând ca, pentru o perioadă de trei ani, Biserica Episcopaliană să nu ne mai reprezinte în cadrul organizațiilor ecumenice și interreligioase, să nu facă parte din comitetele permanente ale Comuniunii Anglicane și să nu se mai implice în procesul de luare a deciziilor în probleme legate de doctrină sau de organizare”, se arată în același comunicat.

De cealaltă parte a oceanului, episcopul Bisericii Episcopaliene, Michael Curry, a spus că „suspendarea întristează Biserica Episcopaliană, însă în ultimul timp mergem pe căi diferite”, informează „Semneletimpului”.

Cei trei ani în cursul cărora aceasta va fi suspendată se vor încheia la următoarea adunare generală a Bisericii Episcopaliene, atunci când aceasta va putea vota cum va răspunde deciziei primaților Comuniunii Anglicane.

Comunitatea Anglicană este o adunare globală care descinde, din punct de vedere istoric, din Biserica Angliei. Nu are o structură ierarhică similară catolicilor sau ortodocșilor, însă episcopul din Canterbury convoacă și prezidă adunarea generală a anglicanilor din întreaga lume.

Există diferite grade de acceptare și respingere a căsătoriilor homosexuale. Unele organizații, ca cea a Canadei sau a Angliei, practică un fel de binecuvântare a acestora, fără a ajunge la practica americană de echivalare rituală a uniunilor cuplurilor de acelasi sex cu cele heterosexuale. Alte organizații, în special cele din Africa, resping cu totul uniunile homosexuale.

Votul dat pentru suspendarea episcopalilor americani este prima contra-reacție notabilă a anglicanilor față de tendința pro-LGBT.

(18)

Leave a Reply