unde-gravitationale-fp

VIDEO! O nouă fereastră asupra universului-undele gravitaționale

În cadrul unor conferințe de presă sub auspiciile Fundației Naționale de Științe din Statele Unite (NSF) și de  la Centre Național de la Recherche Scientifique (CNRS) din Paris, dar și la Londra, a fost confirmată o frântură a teoriei generale a relativității, emisă de Einstein în 1915. 

„Undele gravitaționale sunt valuri în continumul spațiu-timp, prezise de Einstein în urmă cu 100 de ani. Acestea pot fi create în timpul nașterii și coliziunii găurilor negre și pot ajunge la noi dinspre galaxii îndepărtate”, explica Szabi Marka, fizician la Universitatea Columbia, citat de Business Insider.

Până acum aceste unde nu au putut fi detectate. Undele gravitaționale sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masă mare, precum găurile negre.

Catherine Nary Man, de la Observatorul din Coasta de Azur, în Franta, afirmă că detectarea acestor unde ar permite sondarea interiorului stelelor și poate rezolvarea misterului razelor gamma, care se numără printre cele mai puternice explozii din univers și a căror origine rămâne încă un mister.

O dovadă indirectă a existenței undelor gravitaționale a fost produsă prin descoperirea în 1974 a unui pulsar și a unei stele neutronice, de către Russel Hulse și Joseph Taylor, care le-a adus premiul Nobel în 1993.

”Am detectat undele gravitaţionale. Am reuşit”, a anunţat la începutul conferinţei de presă David Reitze, directorul executiv al LIGO. Semnalul undelor gravitaţionale a fost confirmat pentru prima dată anul trecut în 14 septembrie 2015, în Louisiana, de către cele două instrumente ale observatorului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care măsoară fiecare patru kilometri.

https://www.youtube.com/watch?v=dtNAqcckcUA

(18)

Leave a Reply