camelia ilisuan

Vine „greul” pentru asigurații de sănătate?

Medicii de familie resping forma actuală a documentului care stabileşte modul de acordare a asistenţei medicale în România.

În aceste zile, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se semnează actele adiționale ce vor fi integrate în contractele cadru, pentru următorii doi ani, 2016 – 2017, cu toți furnizorii de servicii medicale.
Deși sunt prevederi legale în acest sens, medicii de familie sunt împotriva acestui acord și afirmă că procedura este ilegală.
Noul Contract-cadru ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.

„Acum câteva zile am citit despre un sondaj făcut de Colegiul Medicilor printre tinerii medici. Din ei 80 % își doresc să plece. Eu nu cred că celor 80% dintre medici nu le place în țara locr, dar din păcate, observă că sunt marginalizați, nu mai vorbesc de venituri care nici nu se compară cu celele
din străinătate, dar profesia lor nu mai este considerată ca ceva deosebit, este pur și simplu dată la o parte. În sănătate sunt mulți bani, acesta e adevărul, nu destui, dar mulți. Eu pot să spun câteva propuneri, nu cred că sunt în măsură să dau toate soluțiile, dar sunt câteva propuneri care s-au făcut de-a lungul timpului și prin reprezentanții noștrii la acele consultări care au avut loc cu Casa Națională, pentru că spunea cineva înainte de negocieri „nici nu se pune problema să fie negocieri între reprezentanții medicilor de familie și Casa Națională”. De ce? Nu știu, pentru că este vorba de un contract civil, ori tu să nu ai negocieri când dorești niște servicii, să ai negocieri cu furnizorul acelor servicii și să se ajungă la o înțelegere și apoi să semnezi contractul, repet, în anul 2016, iarăși este ceva incredibil, dar se întâmplă. Practic, nouă ni se pune pumnul în gură și suntem consultați într-adevăr, ne spunem păsurile, și la sfârșit apare contractul. Că s-a preluat un punct, că nu s-a preluat deloc, că s-au preluat 5 puncte din ceea ce am cerut noi, asta nu mai contează, spune, am bifat consultația, de acuma suntem în legalitate, acesta este contractul. Vă convine sau nu vă convine, nu semnați”, a precizat pentru o telelviziune locală, Dr. Gabriel Munteanu – președintele Federației naționale a patronatului medicilor de familie BN.

De asemenea, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud atrage atenţia că niciunul dintre cei 141 de medici de familie nu au semnat actele adiţionale la contractele vechi pentru luna iulie şi că există riscul să nu semneze nici noile contracte care vor intra în vigoare începând cu 1 august.

„Sunt două aspecte care nu au fost rezolvate, iar din această cauză medicii de familie susţin că nu vor semna contractele. Este vorba de tariful pe serviciu şi valoarea punctului pentru pacienţii înscrişi pe listă. Li s-a acordat o creştere, dar nu sunt mulţumiţi pentru că vor fi nevoiţi să majoreze salariile personalului medical angajat pe cabinet în conformitate cu salariile celor din sistemul public şi atunci susţin că veniturile de la Casă nu sunt acoperitoare pentru aceste majorări, iar acesta este punctul cel mai important, şi apoi mai doresc să li se acorde dreptul de a încasa un tarif pe consultaţie pentru consultaţiile ce depăşesc media celor 21 de consultaţii maxime care se decontează pe zi de Casă. Ei, în consultaţiile peste media celor decontate, nu pot emite documente valabile pentru decontare.
Cer ilegal pentru că în norme aşa scrie că nu poţi cere taxă pentru un serviciu care e decontat de Casă. Am auzit şi noi, dar nu am avut nicio sesizare în scris, aşa că nu putem merge să sancţionăm. Lumea vorbeşte doar că a fost taxată.
Eu sper totuşi să semneze, fiindcă altfel vor exista nişte momente dificile pentru asiguraţi. Dacă medicul nu semnează contractul, asiguraţii nu pot primi reţete compensate, bilete de trimitere la analize, la spital. Asiguraţii se pot transfera pe lista unui medic ce a semnat contractul. Dacă nu există niciunul, atunci pacienţii vor trebui să se adreseze serviciului de urgenţă, dar va fi nenorocire. Sper să nu se ajungă până acolo şi să înţeleagă că fondurile sunt limitate şi nu poţi face nişte creşteri ale punctului sau ale tarifelor pe servicii pe bani pe care nu îi ai. Mulţi bani se duc către spitale, mulţi către analize, sunt multe servicii ce trebuie finanţate, nu numai medicina de familie”, a declarat Camelia Ilişuan.

În Bistriţa-Năsăud au cabinete 141 de medici de familie.
Peste 50.000 de petiţii semnate de medici şi pacienţi au ajuns pe masa Guvernului. Cadrele medicale cer 6% din PIB pentru finanţarea sistemului, în timp ce bolnavii solicită servicii mai bune şi acces la medicamente.
În plus, medicii vor o negociere pe noul contract-cadru şi o verificare a sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care le-a pus probleme de mai multe ori.
Solicitările medicilor şi ale pacientilor vor fi transmise şi Ministerului Sănătăţii, Parlamentului Romaniei şi preşedintelui Klaus Iohannis.

(115)

Leave a Reply