cancer

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

În 2014, a fost lansat, în România, sistemul TrueBeam — cea mai revoluționară tehnologie de radioterapie, existentă, în prezent, în tratamentul cancerului.cancer

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer — IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control — UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.

Boala este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta și zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze și în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentație a fructelor și legumelor, consumul de alcool și tutun.

Fumatul este cauza a 22% dintre decesele provocate de cancer și a 71% dintre decesele provocate de cancer pulmonar. Aproximativ 70% dintre cazurile noi de cancer apar în țările slab dezvolatate sau în curs de dezvoltare. Numărul deceselor din cauza cancerului la nivel mondial este în continuă creștere, estimându-se o cifră de 13,1 milioane decese în 2030, potrivit site-ului http://www.un.org.

Consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a susținut necesitatea implementării unui plan național de cancer, care să cuprindă toate segmentele din oncologie, pornind de la prevenție, depistare, investigații, tratamente, paleație și monitorizare.

„Noi avem doar un program de chimioterapie, o caricatură, dar este mai mult decât nimic. Celelalte segmente — radioterapia, chirurgia oncologică — sunt atașate acestui program care funcționează cum știm cu toții, foarte prost. Paleația nu este foarte bine pusă la punct. Avem nevoie de mai multe paturi. Ne trebuie un plan național care să cuprindă toate aceste segmente. Trebuie conturat acest plan și corect finanțat”, a spus președintele FABC.

El a afirmat că pentru afecțiunile hematologice lipsesc șapte medicamente, iar pentru oncologie la fel.

„Sunt 14 medicamente care lipsesc, unele sporadic, altele care nu se găsesc deloc în spitale. În România, dacă luăm și pacienții cu boli în remisie sau monitorizați, sunt în jur de 500.000, dar în tratament sunt 110.000 de pacienți cu afecțiuni oncologice. Nu cerem nimic mai mult decât să intrăm în normalitate”, a spus Irimia.

Potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Aproximativ 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (la vârste între 30-69 de ani). OMS precizează că 1,5 milioane de persoane care suferă de această boală ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ”25 by 25”: reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. La nivel mondial, este estimată o creștere a îmbolnăvirilor, ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.

(17)

Leave a Reply