112

Ziua Națională a Ambulanței

Prin instituirea acestei zile se recunoaște contribuția serviciilor de Ambulanță în asigurarea și menținerea stării de sănătate a cetățenilor.

Sunt 24 de ore în alertă, iar sărbătorile nu şi le petrec decât rareori acasă. Sunt medicii şi asistentele de pe ambulanţă care lucrează la foc continuu şi care luptă zi de zi pentru viaţa celor care au nevoie de ajutor.
Zeci de solicitari zilnic, aproape 30 de mii doar Ăn prima parte a anului. Asa s-ar explica pe scurt activitatea Serviciului judetean de ambulanță BN.

„La mulți ani Ambulanța !
Peste 110 ani de activitate neîntreruptă, de dăruire!!!
În data de 2 decembrie 1886, inspirându-se după model vienez, în Timișoara au fost puse bazele Societatii Salvarea, astfel orasul de pe Bega devenind prima urbe provincială care se putea mândri cu o astfel de institutie specializată în ajutorarea și transportul suferinzilor și bolnavilor. În 1906, prof.dr.Nicolae Minovici înființează Societatea de Salvare din Bucuresti, sub deviza “Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor !”. La 28 iulie 1906, îndrumat și coordonat direct de profesorul fondator, își începe activitatea primul echipaj de salvare, format din vizitiu și sergent de oraș, utilizând o trăsură trasă de cai, având ca sediu într-o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviței.
De la acel iulie 1906 au trecut 110 ani…
Moștenirea lăsată de profesorului dr.Minovici a fost preluată de generații și generații de oameni dedicați, care nu numai că au dus mai departe visul profesorului dr. Minovici, ci au și contribuit la permanenta lui îmbunătățire și dezvoltare: în timp trăsura trasă de cai a ajuns să fie înlocuită de autosanitare moderne, pe care își desfășoară activitatea personal angajat și voluntar, pregătit după standardele profesionale internaționale.
Astăzi activitatea se desfășoară în sistem integrat public de urgență, dotat cu cele mai moderne echipamente medicale. Dar chiar și cele mai performante echipamente sunt nefolositoare fără dăruirea și pricepera personalului care lucrează în acest domeniu.
Acum, la ceas aniversar, un gând bun se îndreaptă către toți cei care fac parte, sau au făcut parte în trecut, din această mare familie….
La mulți ani, stimați colegi!”, este comnicatul SAJ BN.

(1)

Leave a Reply